Gorzelnictwo i piwowarstwo można będzie studiować w Zagłębiu. To co, są chętni na zgłębienie tematu?

Proszę Państwa, na bok heheszki. To nie jest prima aprilis. W Akademii WSB w Dąbrowie Górniczej uruchamiają nowy kierunek studiów podyplomowych: gorzelnictwo i piwowarstwo. Już wyobrażamy sobie te zajęcia praktyczne, te warsztaty...

Pixabay
Browar (zdjęcie ilustracyjne)

To będą pewnie oblegane studia. Ciekawe tylko, jaki promil studentów je ukończy... Promil - bardzo śmieszne. A poważnie: Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej uruchamia w roku akademickim 2022/2023 nowy kierunek studiów podyplomowych - gorzelnictwo i piwowarstwo.

Gorzelnictwo i piwowarstwo w Akademii WSB

Uczelnia podeszła do tematu wyjątkowo poważnie. Przygotowała program z takimi przedmiotami jak projektowanie produktów browarniczych i gorzelniczych, systemy zarządzania jakością w produkcji alkoholi, marketing produktów czy zajęcia praktyczne w browarze i gorzelni. Szczególnie te ostatnie brzmią zachęcająco.

Akademia WSB reklamuje swoje nowe studia jako unikalny w skali kraju projekt łączący teorię i praktykę z zakresu technologii browarniczej, słodowniczej oraz gorzelniczej.

W ostatnich latach obserwujmy bardzo intensywny rozwój piwowarstwa i gorzelnictwa w Polsce. Pojawia się coraz więcej browarów rzemieślniczych, restauracyjnych, mini browarów, a także gorzelni i destylarni rzemieślniczych. Potrzebne są osoby z odpowiednim wykształceniem, dlatego też wyszliśmy z pomysłem utworzenia kierunku, na którym będą kształcić się specjaliści, którzy później znajdą w nich pracę – mówi dr hab. Marcin Lis, prof. AWSB, Prorektor ds. Studenckich i Współpracy z Otoczeniem.

W programie studiów są takie m.in. przedmioty jak:

  • historia piwowarstwa,
  • historia gorzelnictwa,
  • materiałoznawstwo,
  • produkcja alkoholu - wprowadzenie biologiczne i chemiczne,
  • technologia piwowarstwa, technologia gorzelnictwa,
  • maturacja napojów alkoholowych,
  • systemy zarządzania jakością w produkcji alkoholi,
  • odpady gorzelnicze oraz piwowarskie,
  • analiza sensoryczna.

Będą też zajęcia praktyczne i wyjazdowe

Słuchacze odbędą także spotkania z praktykami w ramach zajęć wyjazdowych do gorzelni i browaru, które poprowadzą między innymi sommelierzy i gorzelnicy. - Odbycie praktyk pozwoli na poznanie specyfiki pracy i problemów typowych dla zakładów o różnej wydajności produkcji - tłumaczą na uczelni.

- Przemysłowa produkcja alkoholu to złożony proces, a jego składowe można wykorzystać nie tylko w branży spożywczej. Produkty rolne, które mogą zostać poddane fermentacji są podstawą nie tylko dla produkcji alkoholi, ale mogą być też paliwem alternatywnym lub znaleźć zastosowanie w syntezie chemicznej. W ramach studiów zaprezentujemy najnowsze trendy w piwowarstwie i gorzelnictwie zarówno od strony produkcyjnej jak i tworzenia alkoholi. – mówi Marek Różycki, gorzelnik i wykładowca akademicki.

Żeby nie było tak wesoło, w ramach zajęć przewidziano także zajęcia w zakresie przeciwdziałania alkoholizmowi i aspekty kulturowe spożywania alkoholi.

Studia skierowane są do osób z co najmniej wyższym wykształceniem, trwają 2 semestry, a całość kończy się egzaminami zaliczającymi poszczególne semestry nauki. Koszt studiów (II semestry) to 5500 zł.

ZOBACZ TEŻ:

Ulica Sienkiewicza w Sosnowcu

Może Cię zainteresować:

Kolorowy Sosnowiec z lat 30. XX wieku. Miasto, które z zazdrością i dumą spoglądało na sąsiedni Śląsk [GALERIA]

Autor: Redakcja

29/12/2023

Kadr z filmu

Może Cię zainteresować:

Film z czasów Holokaustu. Żydzi z gett w Będzinie i Dąbrowie Górniczej nim zginęli w niemieckim obozie zagłady w Oświęcimiu

Autor: Redakcja

16/03/2022

Subskrybuj ślązag.pl

google news icon