W misie umieszczamy mąkę, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną i sól. Suche składniki mieszamy i przesypujemy do miski. Do misy dodajemy masło, cukier i skórkę z pomarańczy. Całość mieszamy, aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie dodajemy jajko, miód i ekstrakt waniliowy i ponownie mieszamy, aż składniki się połączą. Do ciasta dodajemy ¼ suchych składników. Czynność powtarzamy jeszcze trzy razy, aż skończy się sucha mieszanka. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i z każdej formujemy kulę. Spłaszczamy je dłońmi do grubości ok. 3 cm, szczelnie owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 1 godzinę. Ciasto powinno być zimne, ale nadal elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, aż będzie miało ok. 3 mm grubości. Wykrawamy z niego dowolne kształty i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy przez ok. 8-10 minut, aż będą chrupiące na brzegach. Następnie je studzimy i dekorujemy według uznania.