Metamorfoza EkoTradycji w Śląskiego Cysorza miała swój początek we wtorek 14 stycznia, a zakończyła się trzy dni później uroczystą kolacją finałową. Przemianę lokalu widzowie będą mogli zobaczyć w 400. odcinku programu Kuchenne Rewolucje na antenie TVN.
Nietypowa nazwa? Jak dla kogo!
Słowo "cysorz", które oznacza cesarza, jest rzadko używanym archaizmem w codziennej polszczyźnie. Ale Ślązacy nie mają z nią większego problemu. Zaś na Śląsku Cieszyńskim z jego kilkuwiekową historią pod berłem Habsburgów i habsburskimi tradycjami, cysorz kojarzy się jednoznacznie. Nazwa wzbudza więc ciekawość i stawia pytanie: jakie znaczenie ma ten wybór? Może odpowiedź na to pytanie poznamy podczas emisji programu. Czy Magda Gessler wyjaśni proces twórczy stojący za tą decyzją?
Co w menu Śląskiego Cysorza?
W odświeżonym menu znalazły się zarówno tradycyjne śląskie dania, jak i autorskie propozycje Magdy Gessler, takie jak:
- pieczone żeberka
- rolada wołowa
- golonka w piwie.
Restauracja wzbogaciła się także o bardziej wyszukane potrawy, przykładowo:
- takie jak comber z jelenia z sosem demi-glace
- pierogi z farszem z kaczki.
Kuchenne Rewolucje – fenomen kulturowy?
Kuchenne Rewolucje od marca 2010 roku nieustannie przyciągają rzesze fanów. Wiosną 2025 roku ruszył już 30. sezon programu, który wciąż wzbudza emocje i zapewnia inspiracje zarówno widzom, jak i restauratorom.
Pełną historię przemiany EkoTradycji w Śląskiego Cysorza poznamy już w najbliższy czwartek. 400. odcinek Kuchennych Rewolucji TVN wyemituje 17 kwietnia o godzinie 20:50.

Może Cię zainteresować:
Kuchenne Rewolucje na Śląsku. Wiwat Śląski Cysorz w Cieszynie!

Może Cię zainteresować: