Pizza z pieca 320 metrów pod ziemią! Takie rzeczy tylko na Śląsku, w zabrzańskiej kopalni Guido już 13 kwietnia 2025

Stowarzyszenie Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN), światowy autorytet w dziedzinie autentycznej pizzy neapolitańskiej, prawdziwe pizzowe freaki, w niedzielę 13 kwietnia 2025 r. zjadą w Zabrzu szolą pod ziemię, do kopalni, by wypiec pizzę na poziomie 320 metrów.

Na Śląsku jest już najwyższy piec do wypieku pizzy, z kominem sięgającym 49 metrów. Znajduje się w Fabryce Porcelany w Katowicach, jest częścią restauracji Prodiż. Kiedyś za jego pomocą odprowadzano dym powstający przy produkcji porcelany.

Teraz Śląsk ma szansę zapisać się w annałach historii pizzy jako najniższe miejsce, w którym wypieczono tę włoską specjalność.

Pizza zostanie wypieczona 320 metrów pod ziemią, w kopalni Guido w Zabrzu

Już w najbliższą niedzielę 13 kwietnia 2025 roku o godz. 15:40 w zabytkowej Kopalni Guido w Zabrzu Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN), światowy autorytet w dziedzinie autentycznej pizzy neapolitańskiej, podejmie się wypieku pizzy 320 metrów pod ziemią.

Rok temu organizacja pasjonatów pizzy neapolitańskiej zadziwiła świat, wypiekając pizzę na Mont Blanc, najwyższym szczycie Europy. Teraz czas na symboliczne zejście pod ziemię – tym razem we współpracy z polską grupą Pizza Fanatics.

Pomysłodawcą projektu jest Andrzej Piekarz, założyciel Pizza Fanatics i pasjonat neapolitańskiej kuchni, który od lat promuje Śląsk i kulturę kulinarną. Dzięki jego inicjatywie udało się połączyć wyjątkowy potencjał turystyczny regionu z legendą włoskiej gastronomii.

Wydarzenie towarzyszy Polskim Mistrzostwom i Eliminacjom do Olimpiady Pizzy w Neapolu, które odbędą się w dniach 14–16 kwietnia w Gliwicach pod patronatem Ambasady Włoch. W Polsce gości z tej okazji oficjalna delegacja AVPN z Neapolu, w tym Antonio Pace – prezydent organizacji i ikona światowej gastronomii.

- Piec do wypieku pizzy zwieziemy na dół górniczą szolą - mówi Andrzej Piekarz w rozmowie ze ŚLĄZAGIEM. - Planujemy wypiec na dole 60 pizz. Nie można kupić biletów do Guido specjalnie na tę okoliczność, ale wszyscy ci zwiedzający, którzy będą na poziomie 320 w niedzielne popołudnie oczywiście będą mogli się poczęstować naszą neapolitaną - dodaje Piekarz.

Stowarzyszenie promuje i chroni autentyczną pizzę neapolitańską

Associazione Verace Pizza Napoletana to prestiżowa międzynarodowa organizacja, która od ponad 40 lat promuje i chroni autentyczną pizzę neapolitańską. Działa na rzecz utrzymania najwyższych standardów w produkcji pizzy, zgodnych z tradycyjnymi recepturami i technikami. AVPN zrzesza setki certyfikowanych pizzerii na całym świecie i cieszy się statusem kulturowego ambasadora Włoch.

Antonio Pace, prezydent AVPN, ambasador tradycji, to postać kluczowa dla globalnego sukcesu pizzy neapolitańskiej – dzięki jego pracy i pasji danie to uzyskało status dziedzictwa UNESCO i stało się kulinarnym symbolem jakości. Pace od lat edukuje, inspiruje i buduje mosty między kulturami poprzez jedzenie.

* Ilustracja zajawkowa do tekstu została przygotowana przez AI.

Restauracja Żebrownia, Katowice

Może Cię zainteresować:

Żebrownia to nowa restauracja w Katowicach. Byliśmy na otwarciu. RECENZJA, MENU, CENY

Autor: Katarzyna Pachelska

12/03/2025

Katowice IKEA

Może Cię zainteresować:

Nowy sklep IKEA w Polsce! Powstanie w województwie śląskim, w centrum handlowym Gemini Park w Bielsku-Białej

Autor: Katarzyna Pachelska

10/04/2025

Dom nowa moderna Katowice DD Architekci

Może Cię zainteresować:

Działka kiszka w Katowicach, a na niej - biały nowoczesny dom odwołujący się do śląskiego modernizmu. ZDJĘCIA

Autor: Katarzyna Pachelska

07/04/2025

Subskrybuj ślązag.pl

google news icon
Reklama