-
Ślady
to wielotematyczna platforma, na której każdy znajdzie coś dla
siebie. Tym, co jest dla nas niezwykle ważne, jest jakość
produkcji. Odcinki naszych serii realizowane są przez ekipę z
wieloletnim doświadczeniem wyniesionym z telewizji i nie tylko -
mówią twórcy kanału.
W
pierwszym etapie premierę będą miały dwa formaty: “Ślady
Zbrodni” oraz “Ślady Smaku”.
“Ślady Zbrodni" startują 24 lutego. Olga Herring na tropie kryminalnych zagadek
Prowadzącą program “Ślady Zbrodni” jest jedna z najpopularniejszych podcasterek true-crime w Polsce - Olga Herring. Tematyka prawdziwych zbrodni to obecnie najszybciej rozwijająca się nisza na medialnym rynku. Polacy masowo i z wypiekami na twarzy słuchają podcastów o tematyce kryminalnej, chcąc dowiedzieć się kto i dlaczego popełnił zbrodnie, o których jest głośno w całym kraju. Autorzy chcą przenieść true-crimowy format na nowy poziom, łącząc dogłębność podcastu z wizualną atrakcyjnością programów telewizyjnych. We współpracy z Olgą, pochodzącą z Katowic autorką odsłuchiwanych w setkach tysięcy kryminalnych podcastów, będziemy podążać “Śladami zbrodni”, aby dotrzeć do tego, co najważniejsze - do prawdy.
Olga będzie zgłębiać tajemnice polskich zbrodni głośnych w ostatnich dekadach, każdorazowo docierając do ludzi, których te zbrodnie dotknęły. Porozmawia z rodzinami ofiar, ale też z winnymi zbrodni, z funkcjonariuszami służb, prokuratorami, adwokatami i sędziami, kryminologami, biegłymi w zakresie kryminalistyki i dziennikarzami śledczymi. Odwiedzi miejsca zbrodni oraz ich sąsiedztwo, pokazując kontekst zdarzeń. Stopniowo odkrywając nowe “Ślady Zbrodni” odkryje prawdę, która momentami jest bardziej zawiła i bardziej przerażająca niż najbardziej wymyślne dzieła hollywoodzkich scenarzystów.
Premiera tego formatu już 24 lutego 2024 o godzinie 18.00 na kanale Ślady na You Tube (https://www.youtube.com/@kanal_slady). Format będzie także emitowany w telewizji TVT.
“Ślady smaku” już od 2 marca. Adriana Marczewska rozpocznie od Górnego Śląska
Tydzień później, 2 marca, wystartują “Ślady smaku” prowadzone przez Adrianę Marczewską.
- Kulinaria to niezmiennie kluczowy segment na rynku programów lifestylowych, a nowych kuchennych inspiracji wciąż poszukują adepci sztuki gotowania. Ale nasza ambicja wychodzi daleko poza prezentację przepisów na pyszne potrawy, bo wiemy, że jedzenie to tylko pretekst do poznawania świata - mówią twórcy “Śladów”. Program ma pokazać cały wszechświat znaczeń i historii kryjących się za tym, co znajduje się na polskich stołach.
Inspirując się niezapomnianymi programami Anthony’ego Bourdaina, szefowa kuchni i dziennikarka kulinarna Adriana Marczewska zgłębi tajemnice ludzi i miejsc poszukując “Śladów Smaku”. Pierwszym wyborem w realizacji programu jest Górny Śląsk z całym jego postindustrialnym dziedzictwem, silną lokalną tożsamością i wielkim przywiązaniem do przepisów łączących w sobie wpływy Polski, Niemiec i Czech. Z drugiej strony, to region nie bojący się nowoczesności, przekształcający swój krajobraz na użytek XXI wieku, pełen ludzi czerpiących garściami z najlepszych receptur babć i dziadków. Jakimi smakami zaskoczy Adrianę kraina hałd i familoków? Poznajmy kilka najważniejszych twarzy Górnego Śląska, z której każda zamknięta będzie w półgodzinnym programie. Po zakończeniu przygody na śląskiej ziemi, Adriana rozpocznie eksplorację innego regionu Polski. W przyszłości z pewnością nie ograniczy się do naszego kraju, bo “Ślady Smaku” można znaleźć w każdej części świata.
Premierowe odcinki każdego z formatów na kanale “Ślady” będą pojawiały się co około dwa tygodnie.
“Ślady” to wspólny projekt założycieli Keep Rollin’: reżysera i producenta - Michała Muzyczuka oraz producenta i założyciela Halo Media - Tomasza Dziedzica, oraz współwłaścicieli agencji R&D Promotion: Jakuba Laskowskiego oraz Damiana Barana.
Może Cię zainteresować: