Ostatni piekarok na Rudzie
W sobotę, 26 października rudzki urząd miasta i piekarnia Jakubiec zapraszają na ostatnią w tym roku biesiadę przy piekaroku. Od godziny 11.00 do 14.00 będziecie mieli okazję spróbować chleba wypiekanego tradycyjną śląską metodą. Poza tym zaplanowano dukacyjne warsztaty ekologiczne: „Dajemy drugie życie torbom wielokrotnego użytku!”, „Stoisko recyklingowe – przygotuj kreację z materiałów recyklingowych”, „Wykorzystujemy potencjał plastiku!” (tworzenie biżuterii), „Coś pożytecznego i ładnego – przybornik na kredki lub inne rzeczy domowe” oraz sensoryczną zabawę dla dzieci z wykorzystaniem odpadów.
Piekarok w dzielnicy Ruda został zbudowany około roku 1900. Chleb wypiekano w nim do lat 50-tych ubiegłego wieku. Zabytek składa się z przedsionka i pieca. Przez 120 lat pełnił wiele funkcji. Był oczywiście wykorzystywany do pieczenia chleba, ale po drodze stał się też pomieszczeniem dla królików - króliczokiem. By obiekt doprowadzić do stanu pierwotnego, trzeba było rozebrać i odtworzyć na nowo część, w której znajdował się piec. Piekarok posiada też nowy dach i niektóre elementy elewacji.
Pieczenie chleba połączone z zabawą ekologiczną
O edukację ekologiczną zadba także Strefa Edukacyjna PreZero, przy której na uczestników czekają między innymi: koło fortuny, wrzucanie piłek do koszy oraz zagadki i quizy. Dzieci będą mogły wziąć udział w grach i zabawach związanych z ekologią i recyklingiem w tzw. punktach aktywności (rozpoznaj odpady, rzut odpadami do celu, ekologiczne taboo).
Organizatorzy zadbali także o muzykę. Na scenie zaprezentuje się chór szkolny Ruda Nuta ze Szkoły Podstawowej nr 16 im. Janusza Korczaka z repertuarem ekologicznym. Uczniowie przygotowali też „ Taniec ogrodnika” - również związany z tematyką ochrony środowiska. Przed gośćmi wystąpią także zespoły muzyczne Młodzieżowego Domu Kultury z Rudy Śląskiej.
Nie zapomniano o pożytecznych pszczółkach. W ramach wydarzenia odbędą się dwie prelekcje Pasieki Pasjonata pod hasłem „Rola drzew oraz łąk kwietnych w ograniczeniu ciepła w miastach oraz ich wpływ na poprawę retencji wody” oraz „Czy mam wpływ na poprawę bioróżnorodności?”. Stowarzyszenie TURuda przygotowało prelekcję „Przemysł i przyroda, czyli niełatwa historia pewnej znajomości”.
Wydarzenie odbędzie się wokół piekaroka przy ul. Bujoczka 24 w dzielnicy Ruda. Rozpocznie się w sobotę, 26 października od godz. 11.00.
Może Cię zainteresować: